.



sejarah: Nama Melayu

Ini adalah kajian persendirian.. tidak melibatkan fakta.. so jgn plak tersentap.. atau yang sewaktu dengannya.. just kalo nak komen.. komen la secara ilmiah..

Mungkin nama orang-orang Melayu ni ada tiga peringkat....

Peringkat Pertama
Zaman dahulu kala sebelum kedatangan Islam. Contoh nama.. Melati, Kuntum, Melur, Komeng, dan lain-lain. Zaman tu nyer nama lebih kepada gelaran atau orang akan associate seorang individual tu dengan subjek tertentu. Nama-nama macam Melati dan Melur diambil dari bunga ... mungkin individu tu cantik macam bunga. Zaman masa tu tak ada BIN atau BINTI (BINTE actually).

Peringkat Kedua
Semasa dan selepas kedatangan Islam kat tanah melayu ... atau lebih tepat lagi kedatangan saudagar-saudagar dari India dan Pakistan. Wujudlah nama macam Jamalludin, Iskandar, Abdullah...even Raja2 pun tukar nama lepas tu.. semua yang suffix ada DIN. Pengaruh Arab mungkin tiada kat sini ... coz nama Arab mana ada DIN (with the exception of Osama Bin Laden ).

Peringkat Ketiga
Zaman sekarang ... cantuman nama bapak dan ibu. Sesetengah tu tak ada langsung makna di sebalik nama yang diberi. Kalau ada pun, tapi cantuman tu dah tak ada makna ... dah tak juxtaposed (place side by side). Atau nama tu di ambik sempena nama bintang Hollywood.. Bollywood..

Nama melayu kekadang ada gelaran di depan.. macam Wan.. Che', Tuan, Hang.. dll

Notes :
BIN = Born In Name
BINTE = Born In Name To Eve

*ini masa British nyer era. Yang peliknya tak semua tahu tentang hal ini ... mungkin orang kat Pejabat pendaftaran saja yang tau. Kita hanya kata BIN dan BINTE itu hanya untuk orang-orang ISLAM sahaja...

So, apa pendapat korang ... any comments?


| 1 Eaters


◄ Older posts
Newer posts ►



who cares;


FOLLOW THIS BLOG!!


Hello I'm Irfan, 20, standing at 1.7m tall. Pretty random (I do what I want >:]) more?


Tell me!





They're SO HOT

Average Jane Syafiq The Fuschia Colour Lovers The Brick House Apartment Therapy Oppa

who made you king of anything?

template by s.m!sery.
resources: